perjantai 6. heinäkuuta 2018

Turvesaunassa!

Kokeilen mielelläni uusia juttuja ja olin kuullut joskus turpeen terveysvaikutuksista. Kun siskoni pyysi minua turvesaunaan, kiinnostuin heti. Tällä viikolla ajeltiin meidän rikkinäisellä, pomppivalla ja yhtäkkiä sammuvalla autolla isolle savusaunalle, jossa meitä vastassa oli suuri joukko muitakin naisia. Oli naisten saunavuoro! Jännitti kyllä aluksi, että mikä meitä odottaa, mutta kaikki meni sujuvasti.

Saunominen tapahtui siten, että alkulämmittelyn ja suihkun jälkeen koko vartalolle levitettiin ihanan lämpöistä, suosta nostettua, turvetta. Mikä mahtava luonnontuote ja rikkaus meidän metsissä! Oltiin ihan kuin paksun mämmin peitossa. Sori vaan, mutta ei ole kuvaa. Turpeen sai levittää joka paikkaan hiuksista varpaisiin.

Turve iholla mentiin pilkkopimeään saunaan, joka oli muuten upea paikka jo itsessään. Saunassa oleskeltiin parikymmentä minuuttia ja vettä piti juoda koko ajan niin paljon kuin jaksoi. Lempeät ja pehmeät löylyt. Saunassakin oli vesitarjoilut ja turvesaunan ohjaajat olivat jatkuvasti läsnä ja vastailivat kysymyksiin.


Ennen saunaa meille kerrottiin, että turve on niin voimakas aine, että se esimerkiksi madaltaa verenpainetta huomattavasti. Sanottiin, että heti jos tulee huono olo saunassa niin kannattaa tulla pois. Niinpä meillä olikin pieni jännitys päällä, kun koko homma oli meille uusi ja tuollaiset varoituksetkin kaikuivat mielessä. Naisia tuli koko ajan vain lisää ja ilmassa oli sellaista perinteistä yhteisöllistä saunomisen meininkiä. Meitä ensikertalaisiakin oli paljon.

Saunomisen jälkeen turve pestiin pois ja juotiin lisää vettä. Itselleni tuli siinä ehkä vähän heikko olo, mutta tuoreella ruisleivällä ja suolakurkulla se tasoittui nopeasti. Saunailtaan kuului pieni iltapala. Turvesaunan jälkeen onkin tärkeä syödä suolaista. Piparminttuteekin maistui ihan taivaalliselta saunan jälkeen kauniissa hirsituvassa.

Turvehoidoissa käytetty turve nostetaan 2-4 metrin syvyydestä turvesuolta. Siihen on imeytynyt hyödyllisiä aineita maaperästä ja se on puhdas luonnontuote. Myös sen voimakkuus yllätti. Itse esimerkiksi väsähdin niin, että hyvä että jaksoin kotiin ajaa. Nukkumaan olin valmis ihan heti noin klo 20 ja muutenkin olo oli kotona välillä hiukan hutera. Mielenkiintoinen tuote tosiaankin! Ainakin Lehtopeat valmistaa turpeita, joita saa ostaa myös kotiin. Kotona voi tietenkin olla vähän riskaabelia koko vartalolle sitä levittää, ettei sauna sotkeennu. Vaan voihan sillä tehdä vaikka rentouttavia jalka- tai kasvohoitoja!

Turvehoitoja käytetään monenlaisiin vaivoihin. Turve lisää merkittävästi aineenvaihduntaa ja rentouttaa kehoa. Sillä hoidetaan myös esimerkiksi ihottumia, aknea, lihassärkyjä, nivelvaivoja, reumaattisia kipuja, turvotusta, vaihdevuosivaivoja, verenkiertohäiriöitä, kuukautiskipuja ja urheiluvammoja. (lähde: http://www.lehtopeat.com/turvehoitola/)

Jyväskylän alueella on useampia paikkoja, joissa turvehoitoja voi saada. Me kävimme Laukaan Tupaswillassa ja voin suositella sitä lämpimästi. Samalla saimme nauttia upeista metsämaisemista ja uida idyllisessä lammessa. Lue vaikka täältä lisää: Tupaswilla.

Turvehoidoista esim. Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Turvehoito

Olipa hauska uusi kokemus ja mielelläni menen uudestaankin! Hintaa turvesaunalla oli 30€ eikä minua kyllä harmittanut yhtään sitä maksaa. Kokemus oli hauska, ympäristö kaunis, opastus hyvä sekä hoitoteho todettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti