perjantai 15. kesäkuuta 2018

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Ärsyttää, kun löysin netistä piirakkaohjeen, joka oli täydellisesti kopioitu ihanasta Maisemakahvilan raparperipiirakasta, mutta ohjeen yhteydessä ei lukenut reseptin alkuperäistä lähdettä. Piirakka on niin mehevä, maukas ja helppo, että halusin sen jakaa nyt tänne. Tässä teille siis ihana kesäpiirakan ohje, josta tulee iso pellillinen. Tämä ohje toimii myös marjoilla. Olen kokeillut esimerkiksi puolukasta, mustikoista ja myös omenasta. Ohjetta on helppo soveltaa, jos kotona ei ole vaikkapa ohjeessa mainittua piimää tai rahkaa. Minä tosin tykkään kaikista eniten tästä alkuperäisestä reseptistä. Rahka antaa piirakalle sopivasti särmää.





Maisemakahvilan raparperipiirakka

Muruseos:
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250g voisulaa

Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
1 l raparperipaloja tai marjoja
500g rahkaa (itse tykkään käyttää pehmeää)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

Tee näin: 
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet yhteen ja sitten lisää voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
2. Tee seuraavaksi pohjataikina. Sekoita muruseos (siis se 2/3), piimä ja kananmuna keskenään. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille. (Oma huomio: Sen voi levittää melko ohuelti eikä haittaa, jos seassa on vähän möykkyjä. Itse saan pohjataikinan riittämään vähän vajaalle pellille. Piirakka kohoaa ja leviää uunissa, joten lopputuloksena on anyway koko pellillinen.)
3. Ripottele pohjataikinan päälle raparperit tai marjat.
4. Sekoita täytteen rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jätski tai vaniljakastike kruunaa tietenkin aina raparperipiirakan, mutta se on maukas ja kostea ilman niitäkin.


Tämä alkuperäinen ohje löytyy täältä Kotilieden sivuilta. Siellä on myös kuva. Minä pakastin edellisen satsin niin nopeasti meidän herkkusuiden tieltä, että en muistanut ottaa kuvaa valmiista. Kaunis piirakka kuitenkin tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti