lauantai 19. elokuuta 2017

Ukkonen 11 kk

Meillä on ihana, suloinen, kaunis, pieni poika. Kohta jo vuoden. Nyyh. Tässä asioita muistiin, kun oli vuoden 2017 elokuu.

Poikanen ryömii vauhdilla paikasta toiseen. On oppinut kiipeämään portaita ja naurusuuna odottaa, että hänet tullaan hakemaan sieltä pois. Vähän saa harjoitella sitäkin, mutta kovin ylös ei saa mennä. On nyt oppinut myös nousemaan polviseisonnasta seisomaan sopivaa tukea vasten. Voi sitä onnea ja ylpeyttä, kun äiti ja isosisko kehuvat hienosta suorituksesta! Itsesuojeluvaistoa ei ole, mutta vauhtia kyllä, joten äidin ja isän täytyy olla skarppina, ettei tule vahinkoja.

Poikanen ärisee, pärisee ja kiekuu. Suuttuessaan kiljuu niin että kaikkien korvat halkeavat. Ihanasti jokeltelee "tät-tät-tät" ja "jäi-jäi-jäi". "Ätä-ätä" tarkoittaa usein äitiä, kerran sanonut myös "iti" isin syliin toivoessaan. "Mam-mam" merkitsee syömiseen liittyvää kuten nälkää, maitoa tai ruokaa. "Nnna-nnna" (anna, anna) sanotaan kun tahtoo jotain. Kertoo selvästi, jos ei pidä jostain.

Aika paljon on isinkin perään. Ilahtuu kun isi tulee töistä ja itkee jos isi lähtee aamulla vessaan eikä ota häntä heti mukaan. Äidin tai isän mennessä toiseen huoneeseen tai yläkertaan, itkee lyhyesti. Joskus vierastaa hetken miehiä, esim. pappaa. Äitiä kaipailee erityisesti ruokahommissa ja aamuisin. Ryömii luokse kun haluaa syliin. Osaa pyytää omalla vauvan tavallaan. Oppi tänään vilkuttamaan kädellä heipat. <3

Hän nukkuu kahdet päiväunet vaunuissa ulkona. Kotipihassa nukahtaa päiväunille helposti tuttujen rutiinien saattelemana. Muualla tai yliväsyneeksi päästyään itkee eikä meinaa nukahtaa. Joskus on vaan pakko nostaa pois koko poika ja ottaa takaisin sisälle hetkeksi. Iltaisin nukahtaa itsekseen heti iltarutiinien jälkeen eli ennen seitsemää. Nukkuu siitä aamuun asti ja herää noin klo 7 tällä hetkellä. Yöt nukkuu pinnasängyssä omassa huoneessa kissan ja vinkuvan norsun kanssa.

Poju istuu syöttötuolissa pöydän päässä ja ruokaa odotellessaan tykkää napsia Talk-muruja. Maito (Tuuti 2) on herkkua ja juo sitä nokkamukista. Maidon kulutus on kasvanut selvästi. Aluksi joi pienet pullonpohjat, nyt menee aterialla jopa koko nokkamukillinen. Aamuisin haluaa maitoa ensimmäisenä. Maidon päälle syö puuron ja hedelmää/marjaa. Lounaaksi ja päivälliseksi erilaisia lämpimiä ruokia ja välipalaksi esim. maustamatonta jugurttia lisukkein, marjapuuroa ja/tai hedelmää. Raejuustoa, makaroneja, kasvispihviä ym. napsii mielellään itse pöydältä. Maissinaksut maistuvat myös. Iltapalalla syödään taas kaurapuuroa maidolla ja soseella. Ruoka maistuu yleensä hyvin. Uudet ruoat jännittävät vähän aluksi, mutta niihinkin totutaan. Tykkää pitää itse lusikkaa ja hämmentää sillä ruokaa. Suuhunkin menee aina välillä. :) Ruoan jälkeen sanotaan "kiitos" ja pestään kasvot ja kädet.

Poikanen rakastaa siskoaan. Seuraa mielellään siskon leikkejä ja touhuilee siinä mukana. Kiinnostuu leluista, joilla sisko leikkii. Kujertelee ja antaa valloittavia hymyjä. Kiekuilee ruokapöydässä yrittäen saada siskon kiekumaan mukana. Nauraa siskon veikeille tempauksille. Kiipeää portaita ylös koska toinenkin menee. Satulintu näyttää mielellään tekemisen mallia veljelle. Rakastaa ja hoitaa, vaikka myös ottaa leluja kädestä ja tuntee selvästi ristiriitaisesti.

Vauva laittaa kaiken suuhun vanhoista leivänmuruista isän käsivarteen. Heiluttaa rämisevää ja pyörivää lehmälelua ja iloitsee äänestä. Heiluttaa tuulihyrrää ja helistimiä. Kurkottelee sohvapöydältä mielenkiintoisia tavaroita. Tykkää mm. soittaa pianoa, vedellä äidin tauluja esiin kaapin takaa, kiivetä portaita, heilutella siskon pottaa, tutkia kylppärin lattiakaivoa, ulkoilla, keinua, laskea liukumäkeä, juoda maitoa, ryömiä ja mennä, nuolla lastenvaunuja, pomppia isin sylissä, katsella koiria ja rekkoja, loikoilla vanhempien sängyllä sekä tutkia siskon lelulaatikoita.

Meidän pieni poika on isänsä näköiseksi kutsuttu tummasilmä äitinsä kiharalla tukalla. Ruskeat, kauniit, isot silmät. Kosteana hiukset menevät kikkuralle niin kuin isosiskollaan. Siskonsa hymyn on myös saanut. Pitkä ja jykevä poika. Ilmeilee ja nauraa paljon. Pitää neljällä ylähampaallaan alahuulta suussa söpösti! Alhaalla hampaita on kolme. 

Meidän aarre, olet meille korvaamaton. 💛💚💖💜💙


2 kommenttia: