maanantai 10. huhtikuuta 2017

Siitepölyt ovat taas täällä

Minulla on nyt neljättä päivää kurkku kipeä eikä flunssa ole alkanut. Se sai epäilemään syyksi siitepölyä (katupölyn lisäksi). Myös lapset ja mies oireilevat yskien ja kurkkukivulla.

Viime keväänä minulla oli selkeät allergiaoireet mm. koivusta ja luultavasti pujostakin. Mieskin on allerginen. Satulintu oli myös väsynyt ja valitteli kutiavia silmiä, mutta silloin sinniteltiin, koska neuvolan mukaan niin pienille lapsille ei allergiatestejä ollut tapana tehdä. Vältettiin ulkoilua ja päästiin siitepölykauden yli juuri ja juuri.

Minulla allergiaoireet ovat pahentuneet iän myötä. Oireet ovat tulleet selkeämmiksi ja elämää rajoittavammiksi. Yliopistoaikoina ensimmäisen kerran kokeilin allergialääkettä silmien kirvelyyn. Sitten kului muutama vuosi ilman huomattavia oireita, kunnes bongasin ne taas selkeinä viime keväänä. Väsytti, uuvutti, silmät vuotivat ja kutisivat, nenä valui sekä ristiallergiat reagoivat (esim. omena sai aikaan selkeitä oireita).

Olin jo unohtanut tämän koko asian ja ajattelin ensin yskän olevan lapsissamme jyllänneen flunssataudin jälkioiretta. Itselläni flunssaa ei ole kuitenkaan ollut.


On kyllä viime päivinä ulkoiltu paljon. Pohjanmaalla oltiin pitkiä aikoja pihalla. Tällä viikolla aion ulkoilla vähemmän ja katsoa, auttaako se. Luin juuri Forecan siitepölytiedotteen, jonka mukaan Keski-Suomessa on ainakin lepän (LLL) ja koivun (K) siitepölyjä. Harmittaa, jos ja kun tyttö ainakin on herkkänä siitepölyille. Se on viime vuoden oirehtimisen jälkeen oikeastaan aika selvääkin. Ja vauvakin on yskinyt viime päivinä enemmän kuin yleensä.

Jospa sisällä pysyttely auttaisi. Se on vain niin tylsää meille kaikille! Ulkoilut ovat rytmittäneet päiviä mukavasti ja tuoneet vaihtelua leikkeihin. Nyt täytyy toden teolla alkaa miettiä, miten kuluttaa aikaa sisällä, muuten kuin vain tuijottelemalla kaunista kevätaurinkoa kylppärin kattoikkunasta.

Jos siitepölyt alkavat vaivata enemmän, hakeudutaan tietenkin testeihin ja hoitoon. Itseäni mietityttää sekin, että olen allerginen ainakin yhdelle antihistamiinille. Vaan eiköhän niitä muitakin vaihtoehtoja ole. Jännittäisi vain kokeilla, kun viimeksi reaktiona oli laaja nokkosihottuma ja nieluoireet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti