perjantai 14. huhtikuuta 2017

Sormet jauhoissa!

Viime päivinä olen taas kerran avannut jauhopussin ja leiponut! Saldona mm. persikkamuffinssit, jyväleivät, nutella- ja rahkapullat, suklaafudgekakku sekä ihanan raikas mangokakku.


Leipoisin vaikka kuinka usein, jos olisi enemmän aikaa, jaksamista sekä herkkusuita syömässä. Tekisin kauniita täytekakkuja ihanilla moussetäytteillä, erilaisia pullia, jyväisiä leipiä, herkkiä juustokakkuja, maukkaita kasvispiirakoita sekä pipertäisin sokerikoristeita illat sormet syyhyten. Kokeilisin paljon uusia reseptejä. Itsellekin on ihana leipoa, mutta tällä liikunnan määrällä herkut solahtavat suoraan suusta mm. lantiolle, takapuoleen, reisiin, kaulalle ja poskiin. Eheh.

Tällä hetkellä minulla on energiaa leipomiseen silloin tällöin. Usein teen helppoja rieskoja tällä ohjeella. Porkkanasämpylät ovat helpot ja korvapuustit toimivat aina. Uusien ohjeiden kokeileminen vaatii enemmän paneutumista ja keskittymistä, joten siksi siihen on aikaa harvemmin.

Pitkään on ollut mielessä kaikkia leivonnaisia, joita haluaisin kokeilla. Vihdoin tänään sain aikaiseksi valmistaa kiiltäväpintaisen ja aurinkoisen mangorahkakakun, pääsiäisen ja kevään kunniaksi. Tosin se ei sujunut ihan kommelluksitta, koska onnistuin mm. pudottamaan lattialle kaiken kakkupohjamurun ja mies joutui lähteä hakemaan kaupasta uusia kaurakeksejä sitä varten. Ohje on Hellapoliisin ja löytyy painamalla tästä. Kyseessä siis raikas mango-rahkakakku, jossa olen käyttänyt Bonnen 100% mangososetta. Tämä menee jatkossa todellakin minun suosikkileivonnaisten vihkoon, tosin liivatteen sijasta aion jatkossa kokeilla hyytelösokeria ja vaniljakreemijauhetta. Ei tästä mikään kauneuskisan voittaja tullut, mutta maku on lempeä, kepeä ja mangoinen.
 
 
Oikeastaan leivontabuustini alkoi jo eilen, kun pyöräytin suklaafudgekakun. Kurkkaa Maku-lehden ohje täältä. Tämäkään ei yllättänyt kauneudellaan, mutta maussa ei ollut valittamista. Sen verran makeaa settiä kuitenkin tuli, että kylässä ollut ystävä sai viedä mennessään osan. Heti uunista ottamisen jälkeen kakun keskiosa vajosi alas, mutta ei se oikeastaan haitannut. Ekan kerran kun näitä tekee niin sitä on tyytyväinen ensisijaisesti siitä mausta. Jatkossa voi keskittyä hienosäätöön ja ulkonäön hiomiseen.


Jatkossa aion opetella tekemään myös jyväistä leipää. Tällä viikolla kokeilin ihan sellaisella perusohjeella, jossa oli vapaavalintaisia jauhoja ja siemeniä. Tuli jokseenkin tavallista ja mautonta, vaikkakin nättiä
 

Ensi kerralla ainakin paahdan siemenet ennen taikinaan lisäämistä ja käytän taikinan tekemiseen enemmän aikaa. Tällä kertaa heitin ainekset vain kulhoon muun touhun lomassa ja toivoin parasta. No, tekemällä oppii. Anoppi tekee usein jouluksi sellaista makeaa vuokaleipää, joka on täynnä jyvää ja kuivattua hedelmää. Jotain sellaista haluaisin. Ostin muuten pääsiäiseksi myös ainekset vihikseen, joka on lihapiirakan kasvisversio. Hiivaleipäjauhoista tehdään taikina, jonka sisään leivotaan mm. soijarouhetta, riisiä ja purjoa. Maltan tuskin odottaa ja kuola alkaa heti valua kun ajattelenkin paistettua purjoa. Hahhah!

Kun saan rauhallisen hetken leipoa ja lopulta näen valmiin teoksen, rentoudun ja tulen tyytyväiseksi. Olen silloin saanut aikaiseksi jotain näkyvää, hyvää ja kaunistakin omilla käsilläni. Voin nauttia siitä läheisteni kanssa.

Miten sinä rentoudut? Mikä on sinun arkiterapiaasi?

4 kommenttia: